Seksuali-Tijd

Regelmatig passeert de vraag ‘Ik weet niet wat het is maar ik heb geen zin meer om te vrijen, terwijl ik in het begin van de relatie onmiddellijk heet stond’ of ‘Bestaat er geen pilletje zoals Viagra voor mij(n vrouw)?’ of ‘Ik heb echt het gevoel dat ik abnormaal ben, alles draait om seks en ik voel het niet.’

Wat je moet weten over zin in vrijen is dat er belachelijke mythes over bestaan. Laten we vandaag beginnen met een kleine mythe, die van je-moet-allebei-zin-hebben om eraan te beginnen. Dikke kwatsch! Dat is niet zo. Als we in een lange relatie met z’n allen moeten wachten tot we zin hebben om te beginnen vrijen, wachten we tot Sint-Juttemis.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar de meeste mensen ervaren weinig zin om gaan te sporten. Als ze eens op het veld staan, komt de zin, vinden ze het fijn en zijn nadien voldaan. Uiteraard zijn er ook mensen die sport ervaren als een soort drang en die staan te springen om te kunnen gaan. Deze vergelijking kan je doortrekken voor seks. Maar het gaat nu net om diegenen die weinig zin hebben om te beginnen sporten of liever gezegd: vrijen. De belangrijkste parameter is niet die van de start, wel die van het einde. Hoe beleefde je het vrijen? En als dat goed is, weet je dat je er iets mis is met de timing van het vrijen. Misschien heb jij wat tijd nodig om te kunnen afschakelen van de dag of waar je mee bezig bent. Wat je immers nodig hebt, is zin om zin te krijgen. De openheid om je te kunnen laten opwinden. Esther Perel benoemt het als: openstaan om naar je eigen erotische ruimte te gaan. Immers als je opgewonden wil geraken, kom je best in een bepaalde state of mind. Die openheid creëren, dat doe je zelf. Dat is je eigen verantwoordelijkheid.

Je partner mag nog de beste en aantrekkelijkste Devon van de Callboys zijn van uren in de omtrek, als jij je niet openstelt, gaat er niks bewegen in eroticaland.

Seks is een complex samenspel van biologische factoren, van sociale factoren en van psychische factoren. Alle drie de factoren kunnen zorgen voor seksueel plezier en alle drie de factoren kunnen zorgen voor seksuele armoede. In de verliefdheidsfase gaat dat natuurlijk allemaal vanzelf. Dan gieren de hormonen immers door ons lijf en stimuleren ons om ons beste beentje voor te zetten. Na ongeveer een half jaar tot een jaar, dalen die hormonen weer en komen we in een dagdagelijkse realiteit.

Dit is een heel normaal proces. En bij sommige koppels blijft de zin bestaan omdat ze hun verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor elkaar en voor hun seksualiteit. Ze blijven het spel spelen. Want dat is wat erotiek nodig heeft: speelsheid, creativiteit en veiligheid. Teveel veiligheid geeft een verstikkend gevoel, dat wordt saai. Maar prikkeling, speelsheid en creativiteit zijn wel heel belangrijke helpers. En net die dingen verliezen we vaak in een langdurige relatie. De was, de plas, de kinderen, het werk,…. Alle moetens. Allemaal factoren die zorgen dat onze seksuele rem ingeduwd wordt.

Hoe doe je dat dan, in je erotische ruimte gaan? Eerst en vooral, je neemt de tijd. Lees opnieuw: je NEEMT de tijd. En als je deze blog leest als partner: je geeft de tijd. Het is immers altijd het tempo van de traagste dat bepaalt. Je kan het vergelijken met ergens op een feestje aankomen. Je neemt de tijd om te wennen aan het geluid, de muziek, de verlichting, je bekijkt waar je drinken kan gaan halen, je bekijkt wie er is, wie je kent, waar je kan gaan staan,….en dan stilaan ga je op de dansvloer en geniet van het feestje. Je neemt de tijd! Gun jezelf de tijd om in de erotische ruimte aan te komen. Natuurlijk ga ik er dan van uit dat je weet wat jouw erotische ruimte is en wat jouw prikkelt.

Dat is de tweede voorwaarde: Weet wat je prettig vindt in seksualiteit, wat jou prikkelt. We hebben immers altijd wel een prikkel nodig om de ruimte binnen te gaan. Dit kan een fijne herinnering zijn, een aanraking, iets wat je ziet, hoort, een fijn gevoel…. Maar er is wel iets van prikkeling nodig, anders ga je nooit de erotische ruimte binnen. De meeste vrouwen ervaren prikkeling van genuanceerde dingen: een blik op een mooie rand van de boxershort die net boven de broek uitkomt, een zachte streling, een ‘toevallige’ aanraking, een erotisch verhaal, het gevoel krijgen dat ze de belangrijkste en de liefste zijn,… Uiteraard kunnen het sterkere prikkels zijn die je opwinden. Dat is ook helemaal prima! Mogelijks heb je zelf nog op verkenningstocht te gaan om te weten wat je prettig vindt. Als je wat hulp kan gebruiken bij deze zoektocht, kan je ook terecht op mijn website bij On- en Offline hulp. Hier kan je grasduinen naar hartenlust. Deze zoektocht doe je zoals jij het graag wil: alleen, samen met je partner,… Op jouw ritme en op jouw tijd. Pas als jij weet wat je prettig vindt, kan je dit kenbaar maken aan je partner en kunnen jullie die erotische ruimte ten volle benutten.

Seksualiteit zou eigenlijk beter Seksuali-Tijd heten. Want timing is zo belangrijk. De fase van verlangen, van kleine opwinding, kan soms wel verschillende dagen duren, die spanningsopbouw, het spel, de verleiding,…. Hoe langer je dit kan vasthouden, hoe fijner de ontlading. De opwinding zelf duurt vaak veel korter. Dat is dan ook eerder lust en die vraagt technische vaardigheden van beide partners. Je moet zelf goed weten wat jou opwindt en je partner moet ook de skills hebben. Als jij het fijn vindt om in deze fase aan je haar getrokken te worden, en je partner dit niet goed durft maar toch probeert, kan het eerder een seksuele rem zijn. Terwijl als de timing samenvalt met de skills met de afstemming op mekaar, kan het wel eens tot vuurwerk leiden.

Als dat niet het geval is en je hebt de tijd genomen om je open te stellen en er komt geen zijn, is er ook geen man overboord! Je hebt tenminste een liefdevolle tijd samen beleefd. Want ook niet elk feestje is een Tomorrowland.

Ik ga er hier vanuit dat je seksualiteit beleeft in volle toestemming en in volle veiligheid. Als dat niet het geval is, kan er geen sprake zijn van erotische ruimte, dan zorg je dat je zo snel mogelijk uit de situatie en misschien zelfs de relatie bent!

Tot het volgende schrijfsel!

Liefs Vanessa