Schurende kids met Schuwe ouders

Mijn kind schuurt op een kussen, wrijft aan ‘jeweetwel’, zit met z’n hand in z’n broek als hij TV kijkt,...  is dat normaal?

Het is een beetje als de vraag stellen: ‘Is het normaal dat mijn kind speelt?’. Het lichaam is als een landkaart bij een ontdekkingsreis. Seksueel ontwikkelen houdt in dat een kind zijn of haar lichaam opmerkt, en vooral de leuke plekjes van zijn/haar lichaam leert kennen. Kinderen geven een andere betekenis aan deze gedragingen dan volwassenen. Voor kinderen is dit echt ontdek-je-plekje. Voor hen voelt het lekker zoals het lekker voelt om geaaid te worden, gestreeld te worden door het haar, geknuffeld te worden,… Dit is het begin van zelfliefde en dat start al vanaf dat ze baby zijn. Dus ja, je kan maar beter hopen dat je kind een ware lichaams-Vasco-da-Gama wordt.

Uiteraard horen bepaalde gedragingen eerder bij kleuters en andere dan weer bij lagereschoolkinderen of bij pubers. Kleuters zullen bijvoorbeeld gemakkelijker ‘schuren tegen een kussen’ of ‘paardje rijden’ terwijl lagere schoolkinderen eerder hun hand in de broek steken.

Wat doe je hiermee als ouder?

Wees je bewust van je eigen seksualiteit. Als je zelf erg geremd bent, ga je die remming wellicht ook doorgeven aan je kind. Als je echter te open bent, ga je je kind evenzeer remmen. Voel je zelf vrij én stel grenzen voor je kind.

‘Hey Jan, ik zie dat je regelmatig op het kussen zit te rijden, vind je dat fijn?’ ‘Dat is ook heel fijn hé!’ ‘Maar dat is toch best iets dat privé gebeurt, dat is iets lekker van jezelf, niemand anders hoeft dat te zien.’ 'Dus als je dat graag wil doen, doe je dat best onder de douche, in bad, in je slaapkamer,… als je alleen bent.’

Wees erop voorbereid dat je kind misschien de vraag stelt: ‘Doe jij dat ook?’ ‘Ja hoor, mama doet dat ook.’ ‘En ja, papa ook’. ‘Wij vinden dat fijn om te doen en dat is privé.’

Van meet af aan geef je het nodige zelfrespect mee aan je kind. Dat niemand anders aan haar of zijn lijfje mag komen en dat hij/zij dat ook niet mag doen bij een ander. Schiet niet in een kramp als je kind bij een ander in de broek kijkt of voelt. Dit hoort ook bij de ontdekkingsreis tussen leeftijdsgenootjes.

Heel af en toe heeft een kind in een moeilijke situatie per toeval ontdekt dat het ‘schuren' ook de spanning wegdrijft. Dan kan het gebeuren dat het kind dit gedrag blijft stellen in stressvolle situaties of dat ook wel vaker doet als het zichzelf wil geruststellen. Dan is het best dat je dit gedrag helpt afleren. Wordt hierover nooit boos. Daar zoek je best hulp voor.

Als je twijfelt of vragen hebt, mag je gerust even bellen om het samen uit te klaren.

Sanderijn Van der Doef is seksuoloog en autoriteit op vlak van seksuele ontwikkeling bij kinderen. Zij maakt mooie boeken over dit onderwerp.

Bij Sensoa vind je meer achtergrondinformatie over de seksuele ontwikkeling.

 

Hoe het zit met pubers? Dat is een heel ander verhaal en dat hou ik tot een volgende keer 😉