Dank u Maggie

De erkenning van klinisch seksuologen

Waarom wilde ik in godsnaam ook weeral seksuoloog worden? Ah ja, omdat ik seks belangrijk en fijn vind en omdat ik een talent heb om mensen te kunnen helpen met zorgen. Damn, dat lijkt toch eenvoudig... Wat een verdomd moeilijk parcours is geworden zeg om te mogen doen wat je goed kan en wat je graag doet. 
Ineens in de loop van de tijd is erkenning van gezondheidszorgberoepen een hot item geworden in de politiek. Dat heb je als een arts als minister van volksgezondheid aantreedt @MaggieDeBlock. Maar alle credits voor de minister want zij is de eerste die tenminste een aanzet geeft. Die mogelijke erkenning is een goeie zaak, want patiënten met seksuele zorgen overleveren aan de vrije markt dateert toch van de films van de Far West, toch? Seksuologen zijn bij voorkeur van kleurrijke voorlopleidingspluimage. Om van de veelheid van vooropleidingen van seksuologen eenheidsworst te maken, dat is haast onmogelijk. Zoiets proberen voor te schrijven is als willen dat iedereen op dezelfde manier vrijt.... Gaat niet gebeuren dus!

Ik zou kunnen doen alsof ik een expert in de hele erkenningsproblematiek. Maar dat doe ik dus niet want dat ben ik niet. Ik weet wel dat ik heel content ben dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een label dat voor kwaliteit van seksuologen staat. Eigenlijk lijkt me dat ook maar logisch. Helaas, tot op de dag van vandaag kan iedereen een plaatje aan z'n deur zetten en zich uitroepen tot 'Seksuoloog'. Vreemd voor mij want ik ga precies toch ook liever niet voor tandproblemen naar een garagist. U misschien wel?

Bovendien vind ik dat ik hard genoeg werkte om te mogen doen wat ik graag wil doen: maatschappelijk werk, kandidaat in de psychologie, licentiaat in de Familiale en Seksuologische wetenschappen en postgraduaat in de Familiale en Seksuologische wetenschappen. Al die kennis en kunde zit zomaar verscholen in mijn hoofd en in mijn lijf. En nog steeds blijf ik doorwerken. Door dit advies was het mogelijks de laatste trein om een psychotherapie opleiding te starten. Zo scandeerde immers Alexander Witpass, voorzitter Vlaamse Vereniging Seksuologen op de jaarlijkse terugkomdag (jawel, die Alexander van Blind Getrouwd, onze voorzitter, ahum ahum). Ik hoorde luid en duidelijk wat hij riep en gelukkig haalde ik die trein. Ik startte de opleiding Relatie- en Gezinstherapie, een 4-jarige therapie-opleiding waarin ik voornamelijk mezelf tegenkom (en neen, meestal niet de schoonste kant) en dat dus ook een hele investering vraagt in tijd, financiën, gezin, emotie,.... en bovendien ook nog eens mijn hele gezin van herkomst op z'n kop zet bij tijden. Maar toch....

Bedankt Maggie want zonder u was ik er nu nog niet aan begonnen. Die opleiding was voor later, als ik groot zou zijn. En die opleiding biedt mij een enorme verrijking, verdieping en inspiratie in mijn leven en in dat van mijn patiënten.

Die mogelijks laatste trein is dus misschien wel te laat of ook niet.... Onzekerheid troef dus....

Maar Eureka! Nu is er een voorstel en dat advies van de Hoge Gezondheidsraad. En voor de geïnteresseerden: u kan het terugvinden op de website van de Hoge gezondheidsraad met als zoekterm 'advies 933'. En nu ligt het toch weer stil... Want de minister schuift het op de lange baan....Zo erg zelfs dat onze vakgroep erover denkt om te lobby-en om de erkenning van seksuologen als programmapunt te kunnen zetten in de partij partijprogramma's bij de volgende federale verkiezingen (lees: zondag 26 mei 2019). En dat vind ik dan weer zonde want dat zijn collega's die hun tijd kunnen besteden aan het verzorgen van seksuele zorgen of relationele zorgen van mensen die hier nood aan hebben wat dan weer zou leiden tot een veel schonere wereld.

Dus @MaggieDeBlock haast-je-rep-je om de trein van de erkenning nog deze legislatuur te laten aankomen op de eindbestemming! U krijgt van de Seksuologen eeuwige dankbaarheid en van de patiënten van de seksuologen krijgt u wellicht minder stress en meer seksueel genot in ruil. Mooie deal lijkt me.

Het spreekt vanzelf dat ik me tot uw collega van mobiliteit wend om te zorgen dat er geen vertragingen zijn bij de NMBS of richt ik me beter met een kaarsje tot de Heilige Rita?